CULTURA

Privilegi de trasllat de la Ciutat

Som Castelló exigeix a l'Ajuntament que el document de Privilegi de Trasllat des des Castell Vell al pla, la qual cosa va suposar el naixement de l'actual Castelló, torne a “la nostra ciutat”. El document es troba en aquests moments en l'Arxiu Nacional, a Madrid, sense que constituïsca cap peça demandada per al seu estudi.

El document en qüestió, segons las indagacions i gestions dutes a terme pel partit municipalista, es troba classificat en la Secció Clergat, en el fons del monestir de Poblet, sota la signatura CLERGAT-SECULAR_REGULAR, Car.2222, N.3. Està datat en 1251-09-08, a Lleida. El document en qüestió no ha sigut consultat per investigadors en els últims anys, ni tampoc s'ha sol·licitat cap informació per part de l'Ajuntament.

Membres de Som Castelló es van desplaçar fins a Madrid per a entrevistar-se amb arxivers de l'Arxiu Nacional sobre la possibilitat de cessió d'aqueix document a la ciutat. Segons les converses mantingudes “no existeix cap problema en què l'Arxiu cedisca temporalment per a la seua exposició el citat document. Fins i tot posarien totes les facilitats per a poder realitzar una reproducció fidel del text, a la fi que estiguera a l'abast de tots els ciutadans de Castelló”.

Per aquesta raó, Som Castelló exigeix a l'Ajuntament que inicie els tràmits necessaris per a recuperar un tros de la nostra història i de les nostres arrels. “És hora que ens reivindiquem com a ciutat, perquè no podem seguir amb l'hivern cultural al qual ens ha portat la regidoria de Cultura”.

La importància del document radica en constituir-se com el text legal que va donar inici a la ciutat de la Plana. Va ser signat pel rei Jaume I a Lleida en 1251. Després de la signatura del document per part del rei aragonés, en 1251, el salconduit “va passar al Monestir de Santa María de Poblet, ja que les terres de Castelló pertanyien al cenobi cistercenc”, com indica el cronista oficial de la ciutat, Antonio Gascó, qui afig que “després de la desamortització de Mendizábal els béns del convent van ser portats a Madrid i, amb la creació del Archiu Històric Nacional, en 1866, va passar a engrossir els fons d'aquesta institució”.

Com a exposició de motius i argumentari d'aquesta petició, Som Castelló planteja que “el privilegi és l'acta de naixement de Castelló com a poble i el seu lloc natural de permanència és la capital de la Plana”. “Seria molt important per a Castelló comptar amb un pergamí que no solament és reflex de la gènesi de la ‘antiga viària de Castelló’ i un espill del seu passat, sinó també com a referència davant les noves generacions de castellonenques per a conéixer els orígens de l'actual Castelló”.

SOM CS fa una crida a les autoritats pertinents (regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Castelló, Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana i Ministeri de Cultura) perquè facen la petició oficial a l'Arxiu Històric Nacional i aquest privilegi real siga traslladat a la capital de la província i es quede en aquesta. D'igual forma, *SOM CS s'ofereix a l'alcaldessa de la ciutat, Amparo Marco, per a mediar i gestionar la petició davant l'Arxiu Històric Nacional en cas que no s'inicien les pertinents gestions des de la regidoria de Cultura. 

© 2022 Tots els drets reservats             Política de privacitat | Cookies